Mladá moravská odroda vyšľachtená Lubomírom Glosom v Moravskej Vsi vznikla skrížením odrôd Cabernet Franc a Zweigeltrebe. Do Státní odrodové knihy bola zapísaná v roku 2001, na Slovensku zapísaná zatiaľ nie je.
Najrozšírenejšie pestovanie je na južnej Morave, nakoľko vyžaduje čo najleplejšie oblasti. K výrobe vysoko kvalitných vín je potrebné regulovať zber.
Odroda má bujarý rast a stredne veľké až veľké hrozná. Bobule sú guľaté s modro – červenou šupkou. Má kabernetovú vôňu a príjemnú chuť.
Akostné víno Cabernet Moravia je tmavej granátovej farby, jemne aromatické, s hladkou kyselinkou a jemnými trieslovinami. Víno je v chuti plné jemné, hebké, ucítite v ňom čierne ríbezle. Okrem nich v ňom môžete nájsť čerešne, višne, marmeládu, dokonca tabak.
Zrením v sudoch sa zvyšuje kvalita vína a predlžuje sa jeho uchovateľnosť, stupňuje sa jeho plnosť a harmónia. Prívlastkové vína z tejto odrody sa dlhšou maceráciou a jablčno – mliečnou fermentáciou zjemňujú v chuti, sú hladšie a v chuti veľmi plné.
Cabernet Moravia sa skvele hodí k mäsitým jedlá s korenistými omáčkami, k tmavému a údenému mäsu a tučným tvrdým syrom.
zdroje: wineofczechrepublic.cz, V.Kraus,Z.Foftová,B.Wurm, D.Krausová: Nová encyklopédia českého a moravského vína, 2005,