Jedna z najobľúbenejších červených nemeckých odrôd  bola vyšľachtená Augustom Heroldom  vo Weinsberguv roku 1955. Vznikla skrížením novošlachtencov Helfensteiner a Heroldrebe. Názov dostala podľa pána Dornfeldera, ktorý v polovici 19. storočia založil prvú vinohradnícku a vinársku školu v krajine.

 

Dornfelder mal pôvodne slúžiť na doplnenie základných modrých odrôd ( Portugalské a Burgundské modré) a pre zvyšovanie farebnosti červených vín (na čo sa používa doteraz).  V Českej republike je odroda registrovaná od roku 2004, na Slovensku nie je. Napriek tomu sa u nás okrajovo pestuje a darí sa jej v Malokarpatskej oblasti.  Pre svoju príjemnú chuť sa jeho bobule nielen spracúvajú ale sa aj  priamo konzumujú. Odroda sa vyznačuje  vysokou rodivosťou spojenou s potrebou regulácie úrodnosti. Dozrieva skoro, už v polovici septembra. Pre získanie chuťovo plnších vín je vhodný neskorý zber v polovici októbra (víno tak dosahuje cukornatosť vyššiu ako 22°NM , macerácia je 14-21 dní). 

 

Víno má intenzívnu červenú farbu. Rubínovú až granátovú s nádychom do fialova. Podľa dĺžky macerácie je možné dosiahnuť rôzne plnosti chute a vône. Často je určené k pitiu aj ako mladé víno. Pre nižší obsah kyselín je víno svieže s ovocným charakterom lesných plodov, lesných jahôd, višní či brusníc. Aróma je jemná, naproti chuti, ktorá sa dozrievaním rozvíja. Stáva sa plnšou, perzistentnou, intenzívnejšou a bohatšou. Výborne doplní jedlá z diviny, tmavého mäsa, grilované mäsá i výrazné syry.  Je vhodné k archivácii i v sudoch typy barrique. Ideálna teplota podávania je 16 -18 stupňov. 

dornfelder-2013

zdroje: wikipedia.org