Nie, to nie je odroda vína, ale veľmi jemne šumivé víno. Ak poznáte Prosecco, tak Frizzante je ešte jemnejšie. Jemné bublinky ( oxid uhličitý) na stenách pohára a ľahká, ovocná, svieža chuť vínka. Na Talianskych vínach sa môžete stretnúť s označením  Moscato d Anti.

Výrobu Frizzante objavili nezávisle od seba dvaja páni. Eugen Charmat vo Francúzsku a Frederico Martinotti v Taliansku. Odtiaľ názov metódy charmant-martinoti. Z prvej fermentačnej nádoby sa víno prečerpalo do uzatvorenej tlakovej nádrže, kde prešlo sekundárnou fermentáciou. Takto sýtené sa pod tlakom flaškovalo. Dnes už sa používa aj rýchlejšia metóda nasýtenia vína CO2 vo veľkom nerezovom tanku. Tu sa následne nechá  víno 10 dní odpočívať, aby perlenie zjemnilo.

Frizzante výborne dopĺňa atmosféru letných dní, kedy si ho môžete vychutnať len tak, s priateľmi. Môžete h tiež ponúknuť ako aperitív alebo ním doplniť ľahké jedlá ako sú šaláty. Rozumieť si bude aj s dezertami. Odporúčame podávať vychladené na 7-9 stupňov.

 

zdroj: wikipedia.org