Pýtate sa prečo práve svätomartinské ?
Táto tradícia pochádza už z čias cisára Jozefa II. V deň sv. Martina končila vinárom a sedliakom, ktorí pracovali vo vinohradoch služba. Jej pokračovanie na ďalší rok sa dohadovalo pri pohári prvého „svätomartinského“ vína z jesennej úrody, nad pečenou husou a koláčom.
Svätomartinské vína rozpoznáte podľa loga sv. Martina na koni, ktoré je na etiketách i šróbovacích uzáveroch vín. Takto označené môžu byť len vína, ktoré prešli prísnym hodnotením odbornej poroty.
Vyrábajú sa z týchto odrôd:
biele: Muller Thurgau, Veltlínske červené rané, Muškát moravský
ružové: Modrý Portugal, Svätovavrinecké a Zweigeltrebe
červené: Modrý Portugal a Svätovavrinecké
Tieto mladé vína majú svoje kúzlo napriek krátkemu, len niekoľko týždňovému zretiu. Majú svoj osobitý charakter. Sú mladé, svieže, divoké. Majú ľahkú farbu a chuť s nádychom ovocia.