Už ste to určite zažili. Kupujete víno a nie vždy rozumiete všetkým „pojmom“ na fľaši. Ak tak trochu tápate, postupne sa vám pokúsime objasniť o čo teda ide. Ľahko sa tak zorientujete a vo vinotékach viac nebude predajca rozprávať na vás cudzou rečou.

KABINETNÉ VÍNO – zo zdravého hrozna v plnej zrelosti

 

NESKORÝ ZBER – víno vyrábané z hrozna s cukornatosťou najmenej 21 °NM ( 21 kg / 100l muštu), má dobrý zrecí potenciál, býva suché alebo polosuché

 

VÝBER Z HROZNA – víno z pozorne vybraných strapcov v plnej zrelosti  s cukornatosťou min. 23°NM

 

BOBUĽOVÝ VÝBER – víno z  ručne obraných prezretých strapcov z ktoých sú ručne odstránené nezrelé a poškodené strapce, najmenšia cukornatosť je 26°NM

 

HROZIENKOVÝ VÝBER – pre toto víno sa ručne vyberajú prezreté bobule hrozna, minimálna cukornatosť je 28°NM

 

CIBÉROVÝ VÝBER – víno z ručne preberaných prezretých bobulí hrozna zušľachteného účinkom vláknitej huby Botrytis cinerea Persoon, minimálna cukornatosť je rovnako ako pri hrozienkovom výbere 28°NM

 

ĽADOVÉ VÍNO – hrozno pri tomto víne sa zbiera pri teplote -7°C a nižšej, pričom hrozno musí zostať zmrznuté počas nielen zberu ale i spracovania, cukornatosť minimálne 27°NM

 

SLÁMOVÉ VÍNO – prezreté strapce hrozna sa po zbere sušia na slamenných rohožiach, alebo sa vyviažu v dobre vetranom priestore tak aby sa strapce nedotýkali a prikryjú sa slamou.  Časť vody sa takto z hrozna odparí. Rovnako ako ľadové víno má min. cukornatosť  27°NM. Oba tieto druhy vína majú svoju vyššiu cenu odvodeú od veľkého množstva hrozna, ktoré treba spracovať pre malé množstvo vína.